لوله اتصالات پلیمری
انواع لوله و اتصالات پلیمری : لوله پلیمری از موادی ساخته شده است که دارای مقاومت زیادی در مقابل آسیب ها و خوردگی های ناشی از مواد اسیدی و بازی و گازهای خورنده، کاربرد زیادی در صنعت دنیای امروز دارند . در گذشته از لوله های فلزی برای لوله کشی منازل و ساختمان ها، همچنین در فاضلاب، استفاده می شد اما با توجه به مزایای لوله های پلیمری، امروزه این لوله ها، جایگزین لوله های فلزی شده اند.
نیترات سلولز به عنوان اولین پلیمر به بازار ایران عرضه شد و در ادامه آن پلیمرهایی به نام های نایلون، پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی بوتیلن و پلیمرهای کریستال مایع، متریالی بودند که ساخته و مورد استفاده قرار گرفتند.
ساختار لوله پلیمری
لوله های پلیمری در دو گروه ترموپلاستیک ها( گرمانرم) و ترموست ها( گرماسخت) قرار می گیرند. این گروه بندی از نظر اثر پذیری این لوله ها در برابر حرارت و گرما می باشد.
دلیل نام گذاری لوله پلیمری ترموپلاستیک( که گرمانرم یا پلاستیک حرارتی نیز گفته می شود)، این است که لوله ها در برابر حرارت شکل پذیر هستند. همین انعطاف باعث می شود آن ها برای ذوب کردن و دوباره جامد کردن مناسب باشند. متریال مورد استفاده در لوله پلیمری پی وی دی ، پلی اتیلن و پلی پرو پیلن، ترموپلاستیک هستند. از لوله پلیمری گرمانرم استفاده زیادی در صنایع می شود که یکی از کاربردهای مهم آن در صنایع پتروشیمی ، و برای لوله های تاسیساتی، می باشد.
لوله پلیمری ترموست، نوع دیگری از روش ساخت لوله پلیمری است. در واقع ترموست به نوعی پلیمر گفته می شود که در دمای بسیار زیاد به جای ذوب شدن، به صورت برگشت پذیری تجزیه می شود. رزین پلی استر، وینیل استر و اپوکسی سه نمونه از این پلیمرها است. بارزترین ویژگی لوله پلیمری ترموست این است که شکل پذیر نیستند و نمی توان آن ها را حرارت دادن ذوب کرد.
انواع لوله پلیمری
در ادامه اسامی انواع لوله و اتصالات پلیمری ، به همراه توضیحی از هر یک آورده شده است. در هنگام خرید لوله پلیمری، اطلاعات داشتن از انواع آن و ویژگی های هر کدام، به شما کمک می کند تا تصمیمی درست گرفته و محصولی متناسب با نیازتان خریداری کنید. پس مطالب این بخش را از دست ندهید.
انواع لوله پلیمری عبارتند از: لوله پلی اتیلن (PE)، لوله پلی بتیلن(PB)، لوله پلی پرو پیلن(PP)، لوله پی وی سی (پلی وینیل کلراید یا PVC)، لوله پوش فیت، لوله ABS، لوله پنج لایه، لوله کاروگیت.
-
لوله پلیمری پلی اتیلن (PE)
لوله های پلی اتیلن مقاومت زیادی در برابر ضربه دارند از این رو بیشترین کاربرد آن در سیستم های گرمایش از کف است. این لوله دارای یک نوع مشبک شده نیز می باشد که PEX نام دارد. معمولا لوله های پلی اتیلن را از طریق بست، اورینگ، جوش سر به سر ، فلنج و … می توان به یکدیگر وصل کرد.
-
لوله پلیمری پلی بتیلن(PB)
از ویژگی های قابل ذکر در خصوص این نوع لوله پلیمری ، قابلیت انعطاف پذیری بالای آن است. از این رو کاربردهای فراوانی در لوله کشی تاسیسات و سیستم های آبرسانی، صنایع بهداشتی، غذایی و شیمیایی پیدا کرده است. وزن سبک تری دارد و مقاومت بالایی در مقابل خورندگی و زنگ زدگی ناشی از مواد اسیدی و بازی، از خود نشان می دهد. شما می توانید لوله پلی پرو پیلن را در دو رنگ سبز و سفید داشته باشید.
-
لوله پوش فیت
به علت بی صدا بودن برخی از مدل های لوله پوش فیت، از آن می توان در لوله کشی خانگی و منازل استفاده کرد. نوع دیگر ، مدل معمولی ست که به اندازه بی صدا، سایلنت نیست و این مورد را پوشش نمی دهد. همچنین لوله پلیمری پوش فیت ، تنها لوله پلیمری است که اتصال آن با استفاده از سوکت انجام می شود. لوله های پوش فیت با فشاری کم به لوله دیگر وصل می شوند که در انتهای هر یک از آن ها یک سوکت تعبیه شده است.
-
پلی وینیل کلراید یا PVC
در ساختار لوله پلیمری پی وی سی، از کلر استفاده می شود و تولید آن ها در رنگ های طوسی روشن، طوسی و سفید انجام شده است. عموما در لوله کشی منازل، و سیستم های آبرسانی و فاضلاب از این لوله استفاده می شود. از مهم ترین لوله های PVC می توان UPVC و CPVC را نام برد. تفاوت این لوله ها در مقاومت و میزان کلر استفاده شده در آن هاست. از مشخصه های این نوع لوله ها، شکننده بودن و قابل اشتعال بودن آن ها می باشد. نکته مهم در استفاده از لوله های پی وی سی این است که این لوله در دمای زیر صفر درجه می شکنند.
-
لوله ABS
نام گذاری این نوع لوله پلیمری بر اساس متریال تشکیل دهنده آن است. در ساخت و تولید این لوله ها از آکریلونیتریل (A)، بوتادین (B) و استایرن (S) استفاده شده است. باید گفت از آن جایی که لوله های ABS در مقابل مواد شیمیایی مقاومت ندارند و در مدت کوتاهی دچار خوردگی می شوند، نباید از آن ها در پالایشگاه ها و کارخانه ها استفاده کرد. از این رو بیشترین کاربرد این لوله در انتقال موادی مانند پسماندهای غذایی، خاکسترها، لجن ها، ضایعات ساختمانی و … می باشد.
-
لوله پنج لایه
لوله پنح لایه به دلیل ساختار محکمی که دارد دارای ویژگی قابل توجه زیادی است. قبل از ذکر ویژگی باید بدانید که لایه های این مدل لوله شامل : 1 لایه آلومینیوم، 2 لایه پلیمر و 2 لایه چسب مخصوص می باشد. اما ویژگی های مهم لوله پنج لایه ، مقاومت و استقامت بالا در برابر زنگ زدگی و خورندگی و همچنین رسوب ناپذیر بودن آن است؛ چیزی که در اکثر لوله های پلیمری دیده می شود. آلومینیوم به کار رفته در لوله 5 لایه، مقاومت در برابر نفوذ، تحمل فشار بالا و مقاومت حرارتی را به دنبال داشته است.
-
لوله کاروگیت
لوله کاروگیت به صورت خاص در لوله کشی فاضلاب و سیستم هایی از این دست کاربرد دارد. لوله کاروگیت در دو نوع معمولی و اسپیرال موجود است. علاوه بر کاروگیت، این نوع لوله به نام هایی چون لوله پلی اتیلن دو جداره و لوله فاضلابی نیز شناخته می شود.
مشخصات فنی لوله های پلیمری
مهم ترین خصیصه قابل بررسی در خصوص ابزار و تجهیزات صنعتی، استانداردهایی است که در ساخت این ابزار استفاده شده است. استانداردهای جهانی ISO، ISIRI، DIN ASTM، EN ، همه در پروسه ساخت و تولید لوله پلیمری به کار گرفته شده اند. این استاندارد ها هر کدام بخشی از روند تولید و کیفیت مجصول را پوشش می دهند و در خصوص پمپ پلیمری موارد خاصی را در بر می گیرند.
چطور یک لوله پلیمری نصب شود، از چه نوع اتصالی در آن استفاده گردد، ابعاد و قطر لوله چقدر باشد، فشاری کاری چه میزان است، روش به کار رفته در جوشکاری کدام خواهد بود، چه تست هایی باید روی محصول تولید شده انجام شود، حداکثر مقاومت حرارتی آن چقدر است، تعمیرات لوله در صورت خرابی به چه ترتیب است و نکات هم در رابطه با چسب کاری، تنها مثال های کوچکی از مواردی است که طبق استاندارد ها باید پیروی و عملی شود.
برای مثال سه استاندارد زیر برای تحمل فشار لوله های پلیمری قوانین خاصی دارند و لوله های استاندارد باید آن ها را داشته باشند:
استاندارد رده بندی ابعاد: وقتی قطر خارجی لوله را بر ضخامت آن تقسیم می کنیم، نسبت ابعادی استاندارد به دست می آید که نباید از میزان خاصی کم تر یا بیشتر باشد.
استاندارد رده بندی عددی: رده بندی عددی برای تحمل فشار لوله پلیمری معمول ترین فشار را برای لوله های پلیمری معرفی کرده است. این اعداد 50، 100، 125، 160، 200 و 315 پوند بر اینچ مربع است.
مزایای لوله پلیمری
همانطور ک پیش تر گفته شد، لوله پلیمری به عنوان جایگزین لوله های فلزی مورد استفاده قرار گرفته است. در این قسمت قصد داریم تا برخی از مهم ترین مزیت های آن را بیان کنیم:
- لوله پلیمری رسوب پذیری کمی دارد. حتی برخی مدل های آن رسوب ناپذیر هستند.
- این لوله ها مقاومت و استفامت خوبی در برابر ضربه دارند.
- لوله های پلیمری دارای وزن کم و قیمت ارزان هستند.
- به راحتی نصب و در زمانی کوتاه نصب می شوند.
- این لوله ها نارسانای برق هستند.
- دارای مقاومت کششی قابل قبولی هستند.
- در برخورد با اسیدها، بازها و نمک ها، خورده و فرسوده نمی شوند.
- خاصیت ارتجاعی دارند.
- این مدل لوله ها، افت فشار کمتری دارند.
- در مقابل میکروب ها مقاومت بیشتری دارند.
- بر اساس گفته کارشناسان، لوله پلیمری دارای ماندگاری بالایی ، حداقل 50 سال، می باشد.
- مقاومت خوبی که لوله های پلیمری در برابر شکستن، خوردگی و زنگ زدگی دارند، هزینه های تعمیر و نگهداری را به طرز قابل توجهی کاهش می دهند.
- نفوذ پذیری اکسیژن بالا و ضریب انبساط طولی زیاد نیز از جمله مزیت های مهم این مدل لوله های پرکاربرد می باشد.
علاوه بر موارد بالا، کاربردهای مهم و گسترده این لوله، باعث شده است بسیار محبوب شده و در مقایسه ها، رتبه بهتری به رقبای خود داشته باشند. از لوله پلیمری در سیستم های تخلیه و فاضلاب، سیستم های آبیاری و آبرسانی، فرآوری مواد غذایی و پساب های صنعتی کرات استفاده و شیمیایی، به شده و مزایای آن باعث بهبود انجام پروژه ها می گردد.